Afrikaans

‘n Terugblik op ‘n nie-so-plastiekvrye-Julie.

To my English-speaking followers, thank you for popping in. I blog about a sustainable lifestyle in Afrikaans because I feel there are not nearly enough Afrikaans voices for the environment. 

Ek weet hierdie artikel moes al ‘n week gelede op die blog gewees het. Ek moes egter my brose wens-ek-was-100%-nulvullis-ego bymekaarskraap om hierdie te skryf.

My voornemens was as volg.

 1. Geen eenmalige plastiek waterbotteltjies nie. Ek was bitter goed op dreef, sonder enige plastiek bottels. Ek het my eie waterbotteltjie getrou rondgedra en beplan om ons drinkwater in 4, 25 liter jerry kanne te pak vir ons wildtuin vakansie. Dis net daar met ‘n laat-pakkery wat dinge lelik skeefgeloop het. My jerry kanne het geroes en ek het dit op die laaste oomblik eers agtergekom. Ons het groot 5 liter plastiek waterbottels gekoop en ongelukkig hier en daar ‘n kleintjie ook. SANparke het onlangs met ‘n inisiatief begin waar hul gefiltreerde water in hul winkels aanhou en jy kan jy eie houers bring en dit opvul. Dit is ongelukkig nog net in sekere kampe beskikbaar. (As jy wonder hoekom ek nie net kraanwater drink  nie, ai, as jy eers eenmaal siek geword het van water begeef jy jou nie gou weer in die moontlikheid daarvan nie.)
 2. Geen plastiek inkopie sakke nie. Dit het gelukkig baie goed gegaan, behalwe een middag toe ons inderhaas inkopies gaan doen het voor ons Sable Hide oorslaap ervaring (Skakel – Sable Hide Experience) , ek het my sakke in die kar vergeet en was so haastig dat ek my oë toegeknyp het en ‘n paar sakkies gekoop het. 
 3. Geen wegneem koffie bekertjies nie. Ek is ongelooflik lief vir koffie en wegneem-koffies is gereelde verskynsel in my lewe. Ek het verbasend goed gedoen op die uitdaging en baie mooi my beker onthou of gevra om te sit en die koffie te drink in die restaurant se eie bekers. Ek het egter een wegneem bekertjie gevat op ‘n middag wat my man wou ry en my ek nog nie my vuurwarm koffie kon afsluk nie. My gunsteling bamboes bekertjie het ook gebreek op die vakansie en ek het hom vervang met ‘n nuwe een. Die ou een is in klein stukkies opgekap en op my komposhoop. 
 4. Sover as moontlik geen weggooi doeke vir my dogtertjie nie. (Normaalweg gebruik ek glad nie weggooi doeke nie, ek was egter bekommerd oor die kampering gedeelte) Ek haal my hoed af vir my vriendin, wat van begin tot einde van die kampeervakansie net lapdoeke gebruik het. Ek is so trots op haar. Ek het ‘n bietjie gevou en een hele pak weggooi doeke gebruik op ons 14 dae vakansie. Ek het dit afgewissel met lapdoeke, maar ek het nie so getrou my wasgoed bygehou soos wat ek wou nie. 

Miskien vra jy jouself nou af hoekom bespreking ek my plastiekvolle mislukking met jou? Ek is van mening dat elke klein en enkele besluit ‘n verskil maak. Saam met my mislukkings het daar oor suksesse gekom en ‘n nuwe ywer om weer te probeer. Ek glo ons kan ‘n verskil maak en verskaffers kan dit definitief vir ons makliker maak om vullisvry te lewe. Hulle gaan dit verseker nie doen as ons stilbly en alles aanvaar soos dit is nie. Daarom moet ons dit van die dakke af skree as dit moet, as dit is wat dit gaan vat om ons morsige gewoontes te breek.

Julie is verby, maar die aarde moet steeds opgepas word en ek wil met nuwe ywer ‘n paar areas van my lewe aanpak. Ek is bekyk die mark fyn vir ‘n omgewingsvriendelike grimering, aangesien ek ‘n paar items het wat binnekort vervang moet word. Ek eksperimenteer ook al ‘n tyd lank met verskeie omgewingsvriendelike skoonmaakmiddels en daaroor wil ek ook graag skryf. So my pad na die volgende Plastiek-Julie gaan gevul wees met nuwe uitdagings wat ek hoop om met julle te deel. Hoe was jou Julie? Laat weet my gerus in die kommentaar van jou suksesse of mislukkings.

 

30 replies »

 1. So lekker artikel. Ek het Julie baie moeilik gevind met die dat ons op vakansie was in Kruger, ‘n mens mors baie en het altyd goeie planne by jou huis om nie plastiek te gebruik nie en dan gaan jy weg en verval in jou morsige-plastiek-verorber-slush-puppy-drink-in-ʼn-weggooi-glasies-met-ʼn-plastiek-strooitjie wyse van lewe. Dit laat my net weer besef dit is ʼn leefstyl verandering en nie ʼn gewete sisser as mense vir jou kyk nie. Glad nie maklik vir my nie! Veral nie met ʼn 2 jarige kind nie.

  Liked by 1 person

  • Ek is bly ek is nie die enigste een wat daarmee sukkel nie!! Verskaffers kan dit ook makliker maak met beter opsies. Elke piesang en ui in die wildtuin se winkeltjies is driedubbel verpak in plastiek. Dit maak mens naar.

   Like

 2. Die probleem lê juis in die verpakking. As jy winkel toe gaan is alles in plastiek. Ek weet nie hoe dit ooit omgedraai kan word nie, want dit maak vervoer en kontrole soveel makliker.Al raad hiervoor is om te herwin en dis ook nie altyd die antwoord nie. Die mense wat die goed versamel, sorteer die goed in die veld en los die gemors net daar.

  Liked by 1 person

 3. Hartlik geluk met ‘n nie-mislukking. Behalwe dat jy self ook baie meer gedoen het as voorheen, het jy ander menae, soos ek, geïnspireer om ook te werk aan minder plastiek.
  Die res sal ek vertel in’n bloginskrywing.

  Liked by 1 person

 4. Jy is beslis ‘n inspirasie en jy het glad nie sleg gevaar onder daardie omstandighede nie. Ons het ver veld gewen met die plastiekinkopiesakke deur drie groot drasakke en ‘n cooler bag in die kattebak rond te ry. Dit het twee keer gebeur dat ek die sakke in die motor vergeet het en ek het myself “gestraf” deur al my inkopies sonder sakkies in die winkeltrollie te laai. Die mense het my aangestaar asof ek ietwat getik is (dis seker waar ook). Terug by die motor het ek alles mooi oorgepak in my groot sakke met behulp van die karwag. Na twee strafsessies het my geheue skielik verbeter.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.